Добри новини за астронавтите. Те вече няма да скучаят на Луната,

...
Добри новини за астронавтите. Те вече няма да скучаят на Луната,
Коментари Харесай

Интернет на Луната? Не, астронавтите няма да скролват в TikTok

Добри вести за астронавтите. Те към този момент няма да скучаят на Луната , тъй като скоро ще имат интернет. Финландската телекомуникационна компания Nokia възнамерява да пусне 4G интернет там тази година, оповестява

4G internet is set to arrive on the moon later this year
— CNBC (@CNBC)
Въпреки че тази вест може да ви накара незабавно да си визиите астронавт, който безсмислено скролва в TikTok и преглежда видеоклипове с котки, планът има напълно действителни и значими цели.

На първо място, НАСА се стреми да изпрати астронавти на повърхността на Луната, защото за финален път са били там през 1972 година, преди интернет въобще да се появи.

Този план се назовава задача " Артемида 1 " и ще разреши на индивида да изследва дълбокия космос, с цел да ревизира дали хората могат да съществуват на Луната и оттатък нея.

Първият летателен тест на " Артемида 1 " без екипаж се оказа сполучлив по-рано тази година, което значи, че най-вероятно са подготвени още веднъж да изпратят хора на Луната.

Докато астронавтите са на Луната, те ще могат да употребяват интернет, с цел да споделят между тях и с контрола на задачата. Освен това по този начин ще могат да предават видео в действително време и съответните данни на екипа си тук, на Земята.

Ако всичко мине сполучливо, това ще потвърди, че бъдещите галактически задачи ще могат да разчитат на земни мрежи за потребностите на връзката си.

Ако желаеме да има живот на Луната, тогава се нуждаем и от вода. Важна задача за лунната мрежа на Nokia е да се опита да открие скрити ледени кратери на Луната, които, откакто бъдат вярно обработени и разградени на водород и О2, могат да се употребяват за ракетно гориво и О2 за дишане за хората. Това би било доста потребно за героя на Мат Деймън - доктор Марк Уотни във кино лентата " Марсианецът ".

Всички знаем, че основаването на интернет в личните ни домове може да бъде задоволително комплицирано, тъй че по какъв начин Nokia ще успее да сътвори интернет на Луната, която е на 238 900 благи?

Това ще изисква доста антени, галактически станции и надълбоко дишане.

Но в действителност Nokia ще работи благодарение на SpaceX на Илон Мъск, с цел да пусне мрежата си посредством зареждане със слънчева сила, марсоход и лунен спускаем уред Nova-C.

Марсоходът ще работи дружно със спускаемия модул посредством LTE връзка откакто се приземят в кратера Шакълтън на Луната.

По-късно тази година ще бъде построена и инфраструктурата, която ще обезпечи 4G интернет на бъдещите астронавти на Луната.

Това може да звучи като доста работа за компанията, известна с неразрушимите си мобилни телефони, които бяха необятно употребявани през 90-те години на предишния век. Но тя е минала дълъг път от основаването си през 1865 година, като предходната година е спечелила зашеметяващите 24,91 милиарда $. Тя се трансформира в водач в софтуерното пространство, профилиран в мобилни, закрепени и облачни мрежи, а сега… и в интернет на Луната , добавя CNBC.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР